Hvad kan bjørne lære dig om fedtforbrænding og vægttab?

Mange mennesker jagter de bedste øvelser og maskiner til vægttab. Der bliver brugt mange timer på crosstraineren eller til aerobic og zumba i fitnesscentret i håbet om, at nøglen vil vægttabet er fundet, men er det overhovedet den bedste vej til at tabe fedt?

Rent fysiologisk er det et faktum, at du skal have et kalorieunderskud for at tabe fedt. Du forbruger kalorier, når du træner, men er træning dermed også den bedste måde at opnå kalorieunderskud?

om vægttab og fedtforbrænding

Det kan være interessant at se på dyr, og hvordan de fungerer. På mange måder fungerer dyr som mennesker, og det gør de også, når det kommer til vægttab, træning og kost. Dyr har brug for kalorier i form af mad for at overleve, og de kan opbygge og tabe muskler og fedt præcis som mennesker.

Hvad vi kan lære om vægttab fra bjørne

 • Grizzlybjørne er altædende, og spiser både kød og planter
 • De bruger 5-8 måneder om vinteren i hi
 • De spiser store mængder mad i løbet af sommeren, så de opbygger en fedtreserve, som hjælper dem gennem dvaleperioden
 • I det halve års tid, de er vågne, bruger de meget tid på at bevæge sig over store afstande for at finde mad
 • Derefter går de i dvale i løbet af vinteren, hvor de forbrænder deres fedt – fedt bliver forbrændt, selv om de intet laver

Det viser, at fysisk aktivitet i praksis ikke har nogen indflydelse på fedtforbrænding

Hvis aktivitet var vigtigt for fedtforbrænding, ville de ikke kunne opbygge så stort fedtoverskud om sommeren, hvor de er ekstremt fysisk aktive. Og de ville ikke forbrænde det igen om vinteren, hvor de er i vinterhi og intet laver.

Grizzlybjørnens diæt og aktivitet

Grizzlybjørne er altædende og spiser planter, rødder, græs, fisk, små og store pattedyr og meget andet. Deres kost afhænger i høj grad af, hvor de er, og hvilken mad der er til rådighed – nogle steder lever de af fisk som laks, og i andre områder lever de af elge og hjorte. I bund og grund afhænger maden altså af, hvad der er til rådighed i området på årstiden.

Som regel lever de et ensomt liv, medmindre de yngler. De er i vinterhi i 5-8 måneder, hvor de graver huler i nordvendte skråninger, så de er beskyttet mod sne. I løbet af sommeren spiser de så meget mad, at de skal kunne klare sig fra fedtreserverne i løbet af dvaleperioden.

Ved bjørne mere om vægttab end dig?

Hvis man undersøger bjørnenes diæt nøje, vil man opdage, at de spiser mad, som vi betragter som meget fornuftig i forhold til vægttab. Der er masser af grøntsager og højt indhold af protein, men på trods af kosten indeholder de ting, vi mener, er positivt for vægttab, formår bjørnene alligevel at tage enorme mængder fedt på.

Det gør de vel at mærke i en periode, hvor de går over enorme afstande og med andre ord er meget aktive. De øger således deres fedtprocent på trods af sund mad og stor aktivitet. Herefter overvintrer de, og forbrænder store mængder af deres fedt, selv om de er helt inaktive og ikke laver andet end at sove – de forbrænder ganske enkelt fedt, mens de sover.

Det kan virke mærkeligt og uretfærdigt, at bjørnene bare kan sove fedtet væk. Men den vigtige konklusion er, at konditionstræning ikke har den store effekt på vægttab, som mange tror. I så fald ville bjørnene ikke kunne tage på i løbet af sommeren, hvor de er fysisk aktive, for derefter at tabe det, når de sover døgnet væk i vinterhiet.

3 grunde til at stoppe ineffektiv træning

 • Cardiotræning såsom løb eller på cykler, crosstrainere og løbebånd i fitnesscentret er kedeligt
 • Cardiomaskinerne er meget dyre, og kan kun bruges til én ting
 • Hvorfor spilde tid med cardiotræning, når du kan opnå bedre resultater ved at træne vægttræning?

I bund og grund bør man stoppe sin søgen efter dén bedste øvelse til vægttab. Vægttab handler om at være i kalorieunderskud. Det betyder dog heldigvis ikke, at du skal sulte dig selv ihjel for at opnå de resultater, du drømmer om. Ved at opbygge muskler med styrketræning, vil du forbrænde mere døgnet rundt – også når du sover.

Drop den ekstreme fokus på cardiotræning – det er ineffektivt og tidskrævende, og du kan frigøre tid til mange andre langt sjovere ting ved at træne mere effektivt.

Hvis du vil træne hjemme bør du i stedet fokuserer på udstyr til vægttræning. Køb eksempelvis et power rack, en vægtstang med vægtskiver, et par håndvægte hvor du kan justere modstanden og et sjippetov.

Så har du allerede sparet penge i forhold til én kardiomaskine af ordentlig kvalitet, og du har i stedet fået det træningsudstyr, der kan give dig de bedste resultater i forhold til vægttab.

Variationsmulighederne er samtidig langt bedre end med en kardiomaskine, og du kan derfor træne meget mere varieret, og dermed sikre dig, at træningen bliver ved med at være sjov, motiverende og fremfor alt resultatskabende.

Vægttræning er ganske enkelt det bedste middel til at supplere din sunde kost i din kamp mod de overflødige kilo.

Opsummering af den bedste øvelse til fedforbrænding og vægttab

 • Stop med at lede efter dén bedste øvelse til vægttab
 • Kost og kalorier er nøglen – du skal forbrænde flere kalorier, end du indtager – og det er IKKE igennem cardiotræning
 • Du kan ikke træne dig til gode resultater, hvis du har en usund kost
 • Du kan ikke engang træne dig til vægttab, hvis du spiser sund mad, hvis du indtager for mange kalorier
 • Det betyder ikke, at du skal leve på sultegrænsen. Med den rette træning, og bedst sammensatte kost kan du godt holde dig mæt og sund, samtidig med du opnår et vægttab

Stop din søgen efter den bedste øvelse til vægttab. Du kan ikke træne dig ud af en dårlig kost. Du kan ikke engang træne dig ud af en sund kost med for mange kalorier. Bjørne er et bevis for dette.

Klik her for flere tips og tricks til din træning