Hvad er en personlig træner?

En personlig træner kan hjælpe dig med at opnå de mål, du altid har drømt om. Den personlige træner vil typisk hjælpe dig med både træningsprogram, motivation og inspiration til kost.

Målet er naturligvis at give dig et skub i netop den retning, du ønsker.

Rigtigt mange ser det nemlig efterhånden som en umulighed at få drømmekroppen med de rigtige former eller måske bare komme i god form. Ofte har man fået opbygget et træningsprogram, der ikke er realistisk i hverdagen.

Rigtigt mange spilder også nytteløse kræfter med træning og øvelser, der stort set ikke hjælper dig i den rigtige retning.

En personlig træner kan hjælpe dig med at udvælge de helt rigtige øvelser, og ofte kan man faktisk træne markant mindre, end man tror, hvis bare det er sammensat rigtigt.

hvad er en personlig træner

Det er vigtigt at bemærke, at ”personlig træner” ikke er en beskyttet titel. Derfor er du reelt ikke sikret specielle kompetencer, fordi du henvender dig til en personlig træner.

I nogle fitnesskæder er det nok med kurser på et par uger, før de kalder deres personale for personlige trænere. De kan naturligvis godt være dygtige, men du er slet ikke sikret den solide faglige ballast, som du vil være, hvis du sætter dig ind i den enkelte personlige træners baggrund.

En dygtig personlig træner er uddannet via ambitiøse kurser.

Bemærk også, at en fitnessinstruktør og personlig træner ikke er det samme. En fitnessinstruktør er typisk uddannet via et internt kursus, og ofte har de også fokus på et område, der eksempelvis kan være crossfit, spinning eller zumba.

Det er ofte fitnessinstruktørerne, du vil støde på i fitnesscentrene, og deres uddannelser er typisk på markant lavere niveau.

Men ofte vil du altså også i fitnesscentrene kunne støde på personlige trænere, der har en meget kort faglig baggrund, selv om der naturligvis også er dygtige trænere med en god og solid baggrund.

Personlig trænere har bred faglig viden

Personlige trænere kan både være uddannet i Danmark og udlandet. Trænerne her vil typisk være dybt professionelle, og de fleste vælger endda først at uddanne sig til personlig træner efter mange års personlig erfaring med træning og med forskelligt arbejde i fitnesscentre.

Uddannelsens længde kan være meget forskellig fra sted til sted, men typisk varer det samlet set lidt under et år.

Personlige trænere med ordentlig baggrund har ikke kun enorm viden om træning. De er også grundigt uddannet i kroppens anatomi, og de kan tilpasse øvelser, program og målsætninger i forhold til skader og hverdag.

De har også stor viden om at sammensætte kost, ligesom de ved, hvad der motiverer, og derfor kan de ofte hjælpe dig til at opnå mere hver gang, du træner. Det gælder både når du træner alene men naturligvis især, når du træner sammen med den personlige træner.

Derudover har de dygtigste personlige trænere også stor erfaring med det løbende arbejde med samme klient, så der løbende bliver tilpasset i øvelserne og sat nye mål for dig, så du konstant er motiveret og ikke går i stå, når du når et mål eller måske oplever mindre udvikling i en periode.

Specielle områder

Ofte har personlige træner specielle ting, der kendetegner dem og deres arbejde. Nogle er særligt gode til at arbejde med vægttab, andre med muskelvækst, ligesom nogle kan have særlige erfaringer med at hjælpe folk, der har små eller store problemer med skader, der skal tages hensyn til.

Kompetencerne kan både være kommet via praktisk erfaring, men ofte tager personlige trænere også videreuddannelseskurser, der giver dem de helt særlige kompetencer. De supplerende uddannelser er typisk med til at give dig et godt indblik i, hvor den enkelte personlige træners styrker er.

Det er derfor naturligvis en god idé at sætte dig ind i den enkelte personlige træner eksempelvis på deres hjemmeside. På den måde kan du let finde frem til, om træneren har det fokus og den indgangsvinkel til træning, som der passer med dine mål og din personlighed.

Læs tips og tricks til din personlige træning her