Tracking – Sådan Tester Du, At Din Strategi Virker

Tracking – dette element er en vigtig del af et træningsforløb, men alligevel er der rigtig mange, der overser det, glemmer det eller ignorerer det.

Og det er ikke bare en skam – det kan også koste dig de resultater, du stræber efter.

Det tager længere tid at opdage, hvis du overhovedet opdager det, når tingene ikke skrider frem, som de skal.

  • Hvis du kører i ring
  • Hvis det går den modsatte vej
  • Hvis det går langsommere end det burde

Når du ikke bruger tracking, kan du ikke slå hurtigt ned på ting der skal ændres for at få gang i resultaterne og når du har slidt længe nok uden at der sker noget, er der fare for at du giver op.

At måle og følge dine fremskridt er en nødvendighed, hvis du vil af med alt det overflødige fedt og opbygge præcis den mængde muskel, du ønsker.

tracking-strategi

Værktøjer til tracking

Når du måler dine fremskridt, har du mulighed for at se, hvornår du har nået dine delmål og milepæle.

Det tjener også som motivation, fordi dine resultater bekræfter dig i, hvad du rent faktisk er i stand til og allerede har opnået. Hvis du har en dag, hvor entusiasmen kan ligge på et lille sted, kan du få et øjeblikkeligt skub i den rigtige retning.

To af de bedste værktøjer, som du kan bruge til at spore din fremgang er:

  • Din logbog
  • Dine checkpoints

Din logbog bruges til at holde styr på din fremgang under træningen og dine checkpoints er en måde at sikre, at du kommer tættere på dine mål.

Logbogen  – Din vej til hurtige resultater

Et af de vigtigste værktøjer i dit træningsprogram er din logbog. Med den i hånden kommer du hurtigere frem til de resultater, du ønsker.

Det er ikke kun begyndere, der har glæde af en logbog – det har alle uanset niveau.

Tilpasning af strategier

Som jeg tidligere har nævnt, er det vigtigt at have en klar plan for, hvad du gerne vil opnå fra start. Ja, faktisk inden du overhovedet sætter foden inden for i et fitnesscenter.

Men planer og strategier skal altid løbende følges op, tilpasses og ændres, når der opstår behov for det, så du sikrer at målet nås.

En grundig logbog giver dig alle de detaljer, du har brug for, så du kan målrette hver træningssession med henblik på progression og dermed nå dit mål på den hurtigste og mest effektive måde.

Og du har mulighed for at evaluere dine fremskridt og se, om det, du nu gør, også virker efter hensigten.

Når du skriver ned, hvad du har opnået, ved du også præcist, hvad du skal tilstræbe at slå næste gang, du åbner døren til træningscenteret.

Du får nu noget at konkurrere med.

Når du øger den vægt, du løfter, med en lille smule hver gang du træner, kan det være svært at finde den helt store begejstring frem, men når du kigger på, hvor mange kilo du har øget med i løbet af en måned, vil du tydeligt kunne se, at alle de små forøgelser rykker rigtig meget.

Dine checkpoints

I tilgift til logbogen er en checkliste over de vigtige statistikker også et must.

Jeg kalder det checkpoints.

For at kunne nå dine mål så hurtigt som muligt vil dine statistikker hjælpe dig med at finde ud af, hvad du er nødt til at gøre for at få de maksimale resultater.

Notér din fedtprocent, dine kropsmål og din vægt hvert 14. dag og sammenlign med de forrige statistikker.

Få også taget billeder af din krop fra forskellige vinkler ved samme lejlighed, hvis du har mulighed for det.

graf - træning og strategi

Med hårde facts på bordet udelukker du gætværk, og du får sandheden om din tilstand og kan se dine resultater på en let og overskuelig måde.

Hvorfor kun hver 14. dag?

To uger er nok til at se definitive forbedringer. En uge er for lidt, fordi kroppen jo godt kan have lidt udsving på eksempelvis vægten og de 14 dage giver derfor et mere stabilt billede af, hvilke fremskridt der rent faktisk har været.

Det giver et ordentligt grundlag at evaluere dine resultater på, sammenligne dine chekpoints, justere din indsats og sætte nye mål for det næste checkpoint.

Går der omvendt mere end to uger opstår der risiko for at miste fokus.

Når jeg anbefaler flere checkpoints, er det fordi, at ingen af dem kan stå alene.

Din vægt kan godt stå stille, fordi du har opbygget muskelmasse, haft udsving i dit saltindtag, er i din periode (for kvinders vedkommende) og her vil en måling af fedtprocenten kunne afsløre det sande resultat.

Du kan også komme ud for, at det ikke lige er de punkter på kroppen, som du plejer at måle på, hvor fedtet er røget.

Jo flere steder du måler, jo bedre.

Dog er det de færreste der gider at måle underarme, ankler og knæ også, men her kan et foto være med til at afsløre, at der er sket noget.

Omvendt er det jo ikke alt, der kan ses med det blotte øje, og så kan den gode gamle vægt – elsket og hadet som den er af mange – faktisk også bruges til at give en indikation af, hvad der sker.

Men når det er sagt, så er det altså kombinationen med målebånd og fedtprocent, der er den absolut mest pålidelige.

Alt for mange er afhængige af badevægten og lader den styre deres liv og til de af mine klienter, der lider under denne afhængighed, gør jeg udelukkende brug af målebånd og fedtprocent.

Du kan selvfølgelig gøre mange af disse ting selv, men for god ordens skyld bør jeg nævne, at du bør undgå alle de elektroniske gadgets, man kan få til at måle fedtprocenten med ved at holde en stav i hænderne – det er penge ud af vinduet.

Nu har du værktøjerne, så er det bare om at komme i gang.

Husk også, at du er meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål og/eller gerne vil have en uforpligtende samtale.

kasper-personlig-traener