7 genstridige myter om mavetræning

Hvor mange af disse myter om mavetræning er du selv hoppet på? Får du først dem af vejen er vejen til den flade mave lige til…

Nu hvor du efterhånden er helt udbrændt og har kæmpet dig gennem den ene mavebøjning efter den anden, fået hold i ryggen og udført så godt som alle maveøvelser lige efter bogen, hvilke resultater har du så i sidste ende opnået?

INGEN!

Det er selvfølgelig ikke din skyld, og som så mange andre har du sikkert taget reklamernes løfter for givet, eller blevet forført af forfejlet logik eller bare fejlinformation i det hele taget. Det er ikke noget, man behøver at skamme sig over, for når det kommer til myter omkring, hvordan man opnår drømmekroppen, omhandler de fleste af dem maveregionen – og det er garanteret en del af dem, der har lokket dig til at spilde tiden på ”maveøvelser”.

Mavemusklerne er alsidige og muliggør en fantastisk bevægelsesfrihed på alle leder og kanter. Desværre får det mange til at tro, at hvis de bare udfører en masse forskellige bevægelser, hvor maven bruges, så må fedtet omkring maven nødvendigvis forsvinde som dug for solen – og bevægelser er der rigeligt af; alt lige fra mavebøjninger, sidebøjninger og benhævninger til alverdens smarte maskiner i TV Shop.

mavetræning

Desværre ender såvel mænd som kvinder med at blive fanget i et hamsterhjul, og knokle formålsløst år efter år, i håbet om, at anstrengelserne en dag vil bære frugt, og mavemusklerne komme til syne.

Selvom du muligvis er en af dem, der i årevis har forsøgt at fremtræne en flad mave og talje uden held, og stadig sukker opgivende, hver gang du dagdrømmer om et vaskebræt foran spejlet, så giv endelig ikke op – for der ER en måde at få en mave, de fleste drømmer om, og det er endda ret enkelt. Det kræver blot, at du forstår, hvorfor du indtil videre har siddet fast.

Myter i massevis om mavetræning

Som vi tidligere var inde på, så er der rigeligt med myter omkring kroppen i det hele taget, men når vi først bevæger os ind på maveterritoriet, er der nærmest tale om et epicenter. Lad os i det følgende se på et par af dem:

Myte #1: Spot-reducering

”Spot-reducering”. Umiddelbart giver det mening, at man kan forbrænde fedtet på en kropsdel ved at træne den, og derfor giver mange sig i kast med at udføre tusindvis af repetitioner ugentligt. Problemet er desværre bare, at det ikke virker. Sådan er det med så meget indenfor træningsverdenen – det, der synes åbenlyst at gøre ved første øjekast, viser sig at være lodret forkert.

Myte #2: Spot-reducering

Hvad? Nu igen? Det kan du bande på.

Myten omkring spot-reducering er så enorm en galej, at så godt som alle hopper med ombord, og den er så udbredt, at den fortjener at blive nævnt to gange.

For alle de timer der bruges på mavemaskiner, træningsbolde, mave- og sidebøjninger fører alt sammen ned ad en blindgyde – og måske endda til en øm lænd, hvis du er heldig.

Myten omkring spot-reducering er længe blevet prædiket i diverse reklamer, hvor velbetalte fitnessmodeller fremviser det sidste nye indenfor mavemaskiner, og kameraet zoomer ihærdigt ind på deres perfekte og veltrænede kroppe, mens de gynger eller rokker derudaf.

Her skal det understreges, at maskinerne ikke er fuldstændigt nytteløse, og når ret skal være ret, så styrker de faktisk mavemusklerne og coren til en vis grad. Men de får det til at fremstå, som om du kan få en veltrænet krop ved hjælp af noget, du kan pakke sammen og gemme væk under sengen.

træning af maven

Don’t waste your money on ANYTHING from infomercials! Clever marketing can convince most people to believe everything.

Det er ret så snedig markedsføring, der er på spil. Først hyrer man mandlige og kvindelige modeller med vaskebræt, der kan gøre de fleste misundelige, til at fremvise maskinerne. Derefter smøres modellerne ind i olie og sendes en tur i solarium, så det visuelle aspekt er lige i skabet.

Læs også: 3 nøgler til effektiv kropsforvandling

Når du som modtager bliver mødt af deres fantastiske vaskebræt og skrå mavemuskler, der nærmest står ud, mens der gynges fra side til side, ledes du til at tro, at det er maskinen der er skyld i det, eftersom musklerne umiddelbart rører på sig, mens bevægelserne udføres. Men det samme ville ske, hvis man satte modellerne til at male en spisestue.

Producenterne udnytter på den måde modtagernes uvidenhed omkring kropsfysikken, for det er umuligt at komme i form af at rokke frem og tilbage med kroppen – og det ved dem der sælger maskinerne udmærket godt.

Myte #3: Træning baseret på isolationsøvelser

Du skal først og fremmest være slank, før du overhovedet kan se dine mavemuskler – med andre ord skal der være så lidt fedt mellem hud og muskel som muligt. Uanset, hvor stærke og veltrænede dine mavemuskler er, vil de leve en tilværelse i det skjulte, hvis de gemmer sig bag et lag af fedt.

Her kommer isolationsøvelser for maven til kort, for så længe kun en enkelt muskel bliver trænet, forbrændes der simpelthen ikke nok kalorier, i hvert fald ikke, hvis man sammenligner isolationsøvelser med flerledsøvelser, hvor flere muskelgrupper kommer i spil på samme tid. Overvej f.eks., hvad der mon forbrænder flest kalorier (og dermed mest fedt): øvelser, der kun rammer din mave , eller en øvelse, der rammer mave, ben og ryg? Eller hvad hvis vi sammenligner en øvelse, der træner inderlår, med en øvelse, der træner inderlår, balder, baglår, haser og core?

Det giver sig selv, at man forbrænder flere kalorier, jo flere muskelgrupper der er involveret i øvelsen, men det er faktisk ikke hovedårsagen til, at flerledsøvelser er isolationsøvelser langt overlegne. Flerledsøvelser sætter også gang i hvilestofskiftet ved at øge muskelmassen i hele kroppen, hvilket betyder, at du ender med en hurtigere forbrænding, selv når du sover – så bliver det ikke nemmere at tabe fedtet.

Så hvis du sætter dig for at bytte den bløde, buttede mave ud med en veltrænet, er det altså ikke isolationsøvelserne, du skal have gang i, men derimod flerledsøvelserne, hvilket leder os til den fjerde myte.

Myte #4: Eftersom man ikke sammentrækker coren under flerledsøvelser, træner de ikke maven

Mavemusklernes fremmeste opgave at stabilisere rygsøjlen, når denne belastes, og dernæst at forbinde under- og overkrop ved at overføre energi fra benene til overkroppen.

Her er det hverken nødvendigt at udføre bøjende eller roterende bevægelser. Mavemusklerne trækker sig sammen isometrisk, når de stabiliserer rygsøjlen, og smeder dermed en forbindelse mellem de to dele af kroppen. Denne isometriske sammentrækning er særlig stærk, når kroppen udsættes for tung belastning.

Lad os tage squats med vægtstang som et eksempel. Den mængde energi, kroppen skal bruge for både at overføre energi fra underkrop til overkrop mens du har en tung vægtstang liggende på ryggen, er betydeligt større end de kontraktile bevægelser, man udfører ved eksempelvis mavebøjninger eller ved at bruge diverse mavemaskiner, uanset modstand; her benytter man kun overkroppen, mens underkroppen så at sige er frakoblet.

Uden forekomsten af en stærk sammentrækning i mavemusklerne, er det umuligt at overføre energi mellem kropsdele under et squat. Enhver, der kan squatte med mange kilo, har således en virkelig stærk core.

maveøvelser

The abs are working really hard to prevent the body from collapsing under the heavy load.

Selv ikke 1000 mavebøjninger kommer i nærheden af den styrke, der kræves af mavemusklerne, når der overføres en så stor mængde energi som under et squat. Så lad dig ikke narre af, at man hverken drejer eller bøjer kroppen under øvelsen!

Nu tænker du sikkert, at man let kan løse dét problem, ved at lægge en vægtskive på brystet, og dermed skabe rigelig modstand. Problemet er her, at selvom mavemusklerne ganske rigtigt har været på overarbejde, så har resten af kroppen intet foretaget sig.

Det kan ikke siges nok, at flerledsøvelser giver et hurtigere hvilestofskifte som følge af en øget muskelmasse over hele kroppen, eftersom muskler kræver kalorier for bare at blive vedligeholdt. Så jo mere muskelmasse du bærer rundt på, desto sværere er det for kroppen at opbevare fedt!

Myte #5: Cardio er en fedtdræber

En gammel kending i myteverdenen er den ældgamle fortælling om ”fedtforbrændingszonen”, altså en bestemt zone, hvor man forbrænder mest muligt fedt, og både mænd og kvinder falder for dén røverhistorie igen og igen.

Fejlen består i, at man blander procentvis fedtforbrænding sammen med total fedtforbrænding. F.eks. forbrænder en times løb procentvis mere fedt end høj intensitet intervaltræning eller styrketræning, men en langsom løbetur af en times varighed forbrænder IKKE mere fedt samlet set.

Glem derfor alt om procenter! Det er den samlede fedtforbrænding, der er interessant. Tag bare et kig på dem, der pisker afsted på løbebåndene eller kondicyklerne, og spørg dig selv, om deres ”vaskebræt” ligefrem gør dig grøn af misundelse.

Hvis fedtforbrændingszonen rent faktisk havde noget på sig, ville vi se slanke og muskuløse mennesker på løbebåndene. Teknisk set er du i ”fedtforbrændingszonen” lige nu, når du sidder og læser denne artikel, så det er intet andet end en gimmick fra producentens side, der skal narre dig til aldrig at stige af kondicyklen.

Myte #6: Styrketræn med masser af gentagelser

Særligt kvinder tror, at denne tilgang giver en slankere, mere tonet og yngre krop med synlige mavemuskler og hele pivtøjet. Igen er det en god idé at tage et kig på dem, der rent faktisk benytter sig af masser af gentagelser med lav vægt, og dernæst spørge sig selv, om deres mavemuskler er noget, der springer én i øjnene. Der er ganske vist enkelte undtagelser, men i det store hele får man sjældent en flot mave af at løfte lette vægte hundredvis af gange.

Myte #7: Kosttilskud

Flotte mavemuskler fås indtil videre ikke i pilleform. Der er en del slankepiller på markedet, og de lover alle sammen guld og grønne skove ved at smække en smækker model på etiketten, men der er som regel en god grund til, at en masse er skrevet med småt under udtalelserne fra dem, der rent faktisk har brugt dem.

Pillerne får med andre ord ikke folk til at tabe sig 20 kilo og se fantastiske ud i badetøj. De har i stedet begrænset deres kalorieindtag og trænet hele kroppen mens de tog pillerne – og en teori kunne være, at det var kosten og træningen, der var skyld i vægttabet, og ikke pillen!

Klik her og få de 3 vigtigste nøgler til, hvordan du transformerer din krop, som du kan implementere med det samme