Hvor sunde er sødemidler egentlig og er de ligefrem farlige? Vi ser på myter og fakta om sødemidlet aspartam
Ttsshh…. Ahh……
Er der noget bedre end en kold dåse Pepsi Max? 😋
Vi elsker det i hvert fald herhjemme, og vi drikker det tit.
Sukkerfri sodavand tilfredsstiller nemlig den søde tand uden alle de kalorier, som findes i en normal sodavand (og det er mange!).
Men er det ikke farligt med kunstigt sødemiddel?
Der er mange måder at blive personlig træner på, og der findes flere gode uddannelser i både Danmark og udlandet.
Måske har du læst artikler, som hævder, at sødemidler er kræftfremkaldende? Eller måske tænker du bare, at det er unaturligt og derfor ikke sundt for kroppen?
Der er mange holdninger til emnet, og der findes en del sensationspræget journalistik på området.
Men har du virkelig noget at frygte? Er sødemidler farlige, eller er det bare en myte?
Før vi dykker ned i det, skal du møde et par superseje kvinder, som begge har fået den flotte, sunde og stærke krop, de drømte om.
Tjek lige Louises før- og efterbilleder 👇🏻
Hun har fået en fuldstændig flad mave, og så har hun samtidig sagt farvel til alt, der minder om appelsinhud. Det er super godt gået!
Mie har også fået flad mave – se bare her:
Der er røget hele 20 kilo, men det er ikke engang det bedste:
”Det bedste af det hele er næsten at min gamle hofteskade er blevet markant bedre. Jeg kan kun komme med de varmeste anbefalinger, FF det virker :)”
Tilbage til emnet: Er sødemidler farlige?
Der findes en del forskellige sødemidler på markedet, heriblandt stoffet Aspartam, som er det, vi tager udgangspunkt i her.
Aspartam er nemlig et af verdens mest anvendte sødestoffer, men samtidig også det mest udskældte. Stoffet bruges i mange fødevareprodukter, men er primært kendt fra light sodavand som fx Pepsi Max.
Aspartam har e-nummeret E951, og allerede der er du måske klar til at sige nej tak, for e-numre gør vel sjældent noget godt for kroppen?
Hvis du tænker sådan, så er du ikke den eneste. En undersøgelse fra 2018 viser, at hver tredje dansker gerne vil undgå tilsætningsstoffer, men det er der altså ingen grund til.
Alle tilsætningsstoffer er 100 procent gennemtestede, før de får lov at komme i nærheden af vores fødevarer, og generelt er de faktisk blandt de stoffer, hvor vi med størst sikkerhed kan sige, at de er sikre.
E-numre er ikke en betegnelse for farlige stoffer – det er et certifikat, der bekræfter, at et givent stof er testet og godkendt til fødevarer.
Aspartam er lavet af de to aminosyrer asparaginsyre og phenylalalin, som findes helt naturligt i en lang række fødevarer. Allerede her kan vi aflive myten, for hvis det her var farligt, så ville du hverken kunne spise kød, ost, fisk, grøntsager eller frugt.
Men hvad så, når jeg har spist aspartam? Sker der noget farligt inde i kroppen?
Efter indtagelse bliver aspartam omdannet til methanol og derefter til formaldehyd. Her taler vi om træsprit og en potentielt giftig gasart, hvilket er nok til at give de fleste dårlige nerver, men det er altså heller ikke farligt. Ikke spor.
Der er nemlig tale om minimale mængder af formaldehyd, som i øvrigt også findes i æbler, bananer, rødbeder og kål. Tomatjuice fx indeholder langt mere methanol end de velkendte light sodavand på markedet. Det kan du se i figuren her:
Kød, æg, frugt og grønt bliver ikke lagt for had af medierne, selvom de burde være langt farligere end aspartam.
Men hvor kommer de skræmmehistorier så fra? Er der ikke et lille gran af sandhed i dem?
Tjo… Hvis du sammenligner et menneske og en rotte 1:1, så er der sandhed i påstanden.
Men nu er en rotte jo ikke det samme som et menneske. Den vejer eksempelvis langt mindre, og det er faktisk hele problemet med de her dyreforsøg.
Aspartam er blevet kaldt farligt på baggrund af studier, hvor dyrene fik astronomiske doser i forhold til deres størrelse. De fik så meget, at det svarer til, at et menneske skulle drikke flere tusind liter light-sodavand om dagen, og det scenarie er jo ikke ligefrem realistisk.
Alt er farligt, hvis det overdrives til ekstremerne. Du kan også dø af vand, hvis du drikker for meget.
Men den mængde aspartam, som findes i godkendte fødevarer, den er altså fuldstændig ufarlig.
Det kan du blandt andet læse i risikoanalysen her fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) som har gennemgået al videnskabelig litteratur på området.
Drik du roligt din Pepsi Max – med mindre du altså konsumerer over 1.000 liter om dagen 😉
Du er meget velkommen til at kontakte mig, i tilfælde af spørgsmål og/eller gerne vil have en uforpligtende samtale omkring dine muligheder for personlig træning.